用户名: 密码: 验证码:    注册 | 忘记密码?
首页|听力资源|每日听力|网络电台|在线词典|听力论坛|下载频道|部落家园|在线背单词|双语阅读|在线听写|普特网校
您的位置:主页 > 英语考试 > CET-4 > 四级阅读 >

英语四级阅读高频考点解析

2016-08-10    来源:网络    【      托福雅思口语高分过

 英语四级阅读题在考试时是最好得分的客观题部分,考前复习时,同学们也对这部分最感兴趣,既然如此,备考阶段怎能没点准备?下面小编为大家带来英语四级阅读高频考点,希望对大家有帮助!

一、特殊标点处
 1. 引号
  1)尤其是当引号表示着重强调时
  如:
  They are using fewer of the very deferential “women’s” forms, and even using the few strong forms that are know as “men’s” .
  2)某人说的话,能够集中表达一个事实或观点时
  如:
  "If it's a loss [where] you're not getting to work, and family relationships are breaking down as a result, then it's too much." said Maressa Orzack, a Harvard University professor.
  例1(引号):Toebe also regularly visits a site where posters discuss Internet overuse. In August, when she first realized she had a problem, she posted a message on a Yahoo Internet addiction group with the subject line: "I have an Internet Addiction."
  8. In one of the messages she posted on a website, Toebe admitted that she ______.;
  【答案】had an Internet Addiction
  【解析】首先分析结构可知,本空所填内 容是充当that宾语从句的谓语,主句的admitted表明谓语应用过去时。原文提到Toebe在雅虎的一个上网成瘾群里发了一条消息,引号中的内容为 这条小的的主题:“我有网瘾”。由此可知,Toebe承认自己“上网成瘾”。故答案根据时态要求进行修改为:had an Internet Addiction.
 
  2. 小括号
  小括号()中间加一个汉语注释,非常容易引起大家的注意。此处就不赘述。我们还是通过真题举例来看具体考察情况吧。
  例2:(小括号)The use of deferential (敬重的) language is symbolic of the Confucian ideal of the woman, which dominates conservative gender norms in Japan. This ideal presents a woman who withdraws quietly to the background, subordinating her life and needs to those of her family and its male head. She is a dutiful daughter, wife, and mother, master of the domestic arts. The typical refined Japanese woman excels in modesty and delicacy; she “treads softly (谨言慎行)in the world,” elevating feminine beauty and grace to an art form.
  57. The first paragraph describes in detail ________.
  A. the standards set for contemporary Japanese women
  B. the Confucian influence on gender norms in Japan
  C. the stereotyped role of women in Japanese families
  D. the norms for traditional Japanese women to follow
  【答案】D
【解析】考点出处是第一段的总述话语,它介绍了日本女性在说话时使用敬语是女性完美标准的象征,其后面几句是对这种保守性别规范下女性美德的详细描述,所以正确答案为D。
 
二、因果关系处
四六级大纲在阅读理解部分都指出:测试学生通过阅读获取书面信息的能力
常见表因果的词语:because, why, the reason, for, so, since, as a result等。
同样值得注意的是:当why引导一个问句时,考点出处往往是紧接着回答此问题的句子或相邻的几个罗列点或相连几段话的首句。
 
  例:(因果)American tourists, however, shouldn’t expect any relief soon. The dollar lost strength the way many marriages break up- slowly, and then all at once. And currencies don’t turn on a dime. So if you want to avoid the pain inflicted by the increasingly pathetic dollar, cancel that summer vacation to England and look to New England. There, the dollar is still treated with a little respect.
  55. What is the author’s advice to Americans?
  A. They treat the dollar with a little respect
  B. They try to win in the weak-dollar gamble
  C. They vacation at home rather than abroad
  D. They treasure their marriages all the more.
  【答案】C
  【解析】面对美元贬值给美国人带来的民族自尊上的困扰,作者给美国人提出建议:如果想要避免困扰,最好取消去英国的旅行,转而前往新英格兰(美国的一个地区)旅行。换句话说,作者建议取消去国外的旅行,转而在国内旅行。
 
三、并列逻辑处
 
除了最熟悉的转折以外,逻辑关系还包含:并列、举例、因果、递进等等。而紧排在转折之后,并列相对在历年真题中也是较多出现的考查处。
 
常见表并列的词语:and, while(同时), meanwhile, also;
值得注意的是:两个句子之间用分号(;)隔开,也表并列。
并列比较难以察觉,需要同学平时练习过程中就有意识地对这种逻辑关系进行关注。下面结合真题,大家可以详细的回顾一下。
 
例1:(并列)They weren't lookingfor cured meats, organic produce or beautiful presentation; they were looking forwhatever they could get their hands on, and this prioritisation of quantityover quality prevailed for decades, meaning a generation was brought up withfood that couldn't compete with neighbouring France, Italy, Belgium orSpain.
 
53. Why couldn'tBritain compete with some of its neighbouring countries in terms of food in thepost-war decades?
A. Its food lackedvariety.
B. Its people caredmore for quantity.
C. It was short of well-trainedchefs.
D. It didn't haveflavourful food ingredients.
【答案】B
【解析】本段后半部分提到,这种只重数量不重质量的习惯持续了几十年,这意味着一代英国人是被无法和邻近的法国、意大利、比利时和西班牙相媲美的食物养大的。由此可知,英国食物无法跟邻国竞争是因为英国人只重数量不重质量。B选项是对原文中“prioritisation of quantity over quality”的同意转述。
四、转折逻辑处
 
通过做历年的四级阅读真题大家也能发现,最常见的考点出处就是转折处出考题。常见转折关联词有:but, however, yet, nevertheless, while(然而), on the contrary等等。下面结合真题,大家可以详细的回顾一下。
 
例:I had waited tablesduring summers in college and was treated like a peon (勤杂工) plenty of people. But at 19 years old, I believed I deservedinferior treatment from professional adults. Besides, people responded to medifferently after I told them I was in college. Customers would joke that oneday I’d be sitting at theirtable, waiting to be served.
 
54. How did the authorfeel when waiting tables at the age of 19?
A. She felt it unfairto be treated as a mere servant by professional.
B. She felt badly hurtwhen her customers regarded her as a peon.
C. She was embarrassedeach time her customers joked with her.
D. She found itnatural for professionals to treat her as inferior.
【答案】D
【解析】作者19岁时在饭店当招待员,对于不被顾客尊重,她的看法是“deserved inferior treatment”,即“低人一等是理所当然的”。换句话说,作者觉得有专业技能的人看低她是十分自然的事,即D选项所述。
 
例:A few months ago, itwasn't unusual for 47-year-old Carla Toebe to spend 15 hours per day online.She'd wake up early, turn on her laptop and chat on Internet dating sites andinstant-messaging programs – leaving herbed for only brief intervals. Her household bills piled up, along with thedishes and dirty laundry, but it took near-constant complaints from her fourdaughters before she realized she had a problem.
 
51. What eventuallymade Carla Toebe realize she was spending too much time on the Internet?
A. The poorly managedstate of her house.
B. The high financialcosts adding up.
C. Fatigue resultingfrom lack of sleep.
D. Her daughter'srepeated complaints.
【答案】D
【解析】本段主要描述了Carla Toebe因上网严重影响到生活,最后一句后半句通过转折指出,是她4个女儿的不停抱怨才让她最终意识到自己有了问题(hada problem),而这一问题正是题干中提到的“spendingtoo much time on the Internet”。


顶一下
(1)
100%
踩一下
(0)
0%
了不起的盖茨比
跟着纪录片学英语
有声读物:公主日记
初学者最好资料
手机上普特 m.putclub.com 手机上普特
[责任编辑:ryan]
------分隔线----------------------------
发表评论 查看所有评论
请自觉遵守互联网政策法规,严禁发布色情、暴力、反动的言论。
评价:
表情:
用户名: 密码: 验证码:
  • 推荐文章
  • 资料下载
  • 讲座录音
普特英语手机网站
用手机浏览器输入m.putclub.com进入普特手机网站学习
查看更多手机学习APP>>